در زیر در مورد دریل دستی و رومیزی برقی و کاربرد آنها آشنا میشویم.
دریل رومیزی برقی
این نوع دریل در ردیف ضروریترین دستگاههای یک کارگاه به حساب میآید و برای سوراخ کردن قطعات فلزی مورد استفاده واقع شده و با چند دور مختلف کار میکند و جدولی که به بدنه دستگاه چسبانده شده این دورها را کاملا نشان میدهد.
اجزاء تشکیل دهنده ماشین مته رومیزی عبارتند از:
- پایه که روی میز کار نصب میشود.
- ستون که روی پایه قرار گرفته و سایر متعلقات ماشین را نگه میدارد.
- الکتروموتور و دستگاه انتقال حرکت که محور را میچرخاند.
- محور ماشین که سه نظام مته به آن متصل میشود.
- سه نظام که مته را نگه میدارد.
- میز که به ستون دریل بسته میشود و قطعه کار روی آن قرار داده میشود.
انواع مته و آشنایی با آن
تعریف مته: مته ابزاری است که توسط آن در قطعات کار سوراخ گرد ایجاد مینمایند. متهها را معمولا از فولادهای تندبر میسازند و قطر آنها ممکن است بر حسب اینچ یا میلی متر باشد.
قسمتهای مختلف یک مته عبارت است از:
- نوک مته شامل جان مته و زاویه نوک آن که عمل برش را انجام میدهد.
- بدنه مته که دارای دو لبه برنده و نیز دو شیار عمل هدایت براده را به بیرون از سوراخ انجام میدهد.
- ساق مته که در گلویی ماشین مته و یا در سه نظام آن محکم میشود.
تقسیمبندی متهها بر حسب شکل ساق
متهها بر حسب شکل ساقهای خود به سه نوع زیر تقسیم میشوند:
- مته ساق استوانهای
- مته ساق مخروطی
- مته ساق چهارگوش
در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.
۱. مته ساق استوانهای
معمولا متههای تا قطر ۱۶ میلی متر را ساق استوانه ای میسازند این نوع مته را به سه نظام بسته میشوند.
۲. متههای ساق مخروطی
متههایی که ساق مخروطی دارند بدون کلاهک و یا با کلاهک در سوراخ مخروطی میله ماشین محکم میشوند. در موقع جا زدن این متهها باید دقت کرد که سوراخ میله ماشین و ساق مته کاملا تمیز باشد. انتهای ساق این متهها زبانهای دارد که عمل بیرون کشیدن مته را از سوراخ مخروطی میله ماشین آسان مینماید.
متههای بزرگ تر از ۱۶ میلیمتر معمولا ساق مخروطی است.
۳. متههای ساق چهارگوش
برای بزرگ کردن سوراخ کارهای بزرگ و سنگین که استفاده از ماشین مته برقی مقدور نباشد مته ساق چهارگوش به کار میرود. چرخش این متهها با گرداندن دسته جغجغه تامین میشود.
انواع متهها
متهها انواع و اقسام مختلفی دارند که در پایین چند نمونه از آن ذکر میشود:
دریل دستی پایهدار
این دریلها را در کارگاههای کوچک در کنار میز کار نصب نموده و از آن برای سوراخ کاری، سوراخهای کم قطر استفاده مینمایند. در روی ستون این دستگاه پایه قابل تنظیمی در نظر گرفته شده که در هنگام استفاده از دستگاه میتوان آن را در موقعیت مناسب کاری قرار داده و با پیچی محکم نمود تا تکان نخورد و ثابت بماند. نیروی پیشروی با پایین آوردن اهرم پیشروی توسط دست کارگر و نیروی برگشت از روز فنری که در ستون تعبیه شده تامین میشود.
مته مرغک
برای این که محل سوراخکاری کاملا مشخص و نوک مته دقیقا در مرکز سوراخ جایگزین شود این نقطه قبلا توسط مته مرغک سوراخ میشود. کاربرد این مته اکثرا در تراشکاری و برای تعه جام مرغک است و تنها به سه نظام بسته میشود.
قطر مته مرغک باید از قطر سوراخ مورد نظر کمتر و حرکت دورانی آن در جهت عقربه ساعت باشد. در تمام مدت براده برداری مته، جریان مایع خنک کننده باید برقرار باشد.
مته مارپیچ با ساق مخروطی
این نوع متهها معمولا بلند تر از حد معمول بوده و برای سوراخکاری با عمق زیاد مورد استفاده قرار میگیرند. در هنگام کار کردن با این مته باید سعی شود که فشار زیاد به آن وارد نگردد.
مته مارپیچ پلهدار
در عملیات، سری کاری برای این که سوراخکاری مستقیم و بدون عملیات قبلی انجام پذیرد از این متهها استفاده مینمایند و نیز برای خزینه زدن در سوراخ مورد استفاده واقع میشود، به این ترتیب که در قسمت باریک تر قطعه را سوراخ و محل پله سوراخ را خزینه میزند.
مته مارپیچ ساق مخروطی با کانال خنک کننده
این نوع متهها در داخل دارای کانالی هستند که برای جلوگیری از گرم شدن مته مایع خنک کننده در آن جاری میباشد. این مته به ماشینهای مخصوصی، اختصاص دارد و همه جا نمیتوان از آن استفاده نمود.
شناسایی اصول سوراخکاری دیوارها
برای سوراخکاری دیوارها ابزار اصلی مورد استفاده مته الماسه میباشد لذا اینک قبل از همه چیز مته الماسه توضیح داده میشود.
اصول سوراخکاری دیوارها
در دیوار نقطه ای را که میخواهند سوراخ نمایند ابتدا محل دقیق نقطه را در دیوار مشخص میکنند و سپس قبل از سوراخ کردن دیوار موقعیت آن نقطه را از هر نظر بررسی میکنند که از این نقطه کابل برق، لوله شوفاژ، لوله آب شهر، لوله فاضلاب، کانال دود بخاری، رد نشده باشد اگر هیچ موردی برای سوراخ کردن دیوار از نقطه مورد نظر وجود نداشته باشد اقدام به سوراخ کردن دیوار مینمایند اگر دیوار آجری باشد با هر دریل دستی برقی میتوان توسط مته الماسه آن را سوراخ نمود ولی اگر دیوار یک دیوار بتنی و مخصوصا پیش ساخته باشد سوراخ کردن دیوارهای آن با دریل دستیهای معمولی امکان پذیر نیست حتما باید از دریل دستیهای چکشی برای سوراخ کردن آنها استفاده نمود و اگر سوراخ قطرش بیشتر باشد دریل بتون کن برای سوراخ کردن دیوارها به کار میبرند.
توجه کنید که هیچ وقت از متههای فلزکاری برای سوراخ کردن دیوارها حتی برای یک لحظه هم استفاده نکنید چون این متهها برای این نوع کار ساخته نشده اند و بلافاصله قدرت برندگی خود را از دست میدهند. موقعی که میخواهید نقطه مورد نظر را در دیوار سوراخ کنید ابتدا نوک سنبه رولپلاک را روی نقطه مورد نظر قرار داده با چکش یک ضربه محکم به آن وارد کنید تا بدین وسیله محل سوراخ در روی دیوار سنبه خورده باشد تا در هنگام شروع به سوراخکاری نوک مته در دیوار لغزش نداشته باشد و در موقع سوراخکاری باید مته کاملا بر دیوار عمود باشد تا سوراخ کاملا راست سوراخکاری شود. اگر در موقع سوراخکاری نوک مته به آرماتور در داخل دیوار برخورد کند (در ساختمانهای پیش ساخته بلافاصله عمل سوراخکاری را قطع کرده و محل سوراخ را در دیوار باید تغییر داد. در هنگام سوراخکاری نباید بیش از اندازه به مته فشار آورد و فشار بیش از اندازه باعث بازی نکردن چکش دریل و گرم شدن مته خواهد شد و مته هم اگر بیش از اندازه گرم شود احتمال کنده شدن الماسه از نوک مته خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.