جوشکاری با قوس الکتریکی، یکی از انواع جوش ذوبی میباشد که در این روش جوشکاری، حرارت مورد لزوم به وسیله قوس الکتریکی تامین میگردد به کمک قوس الکتریکی میتوان در مدت زمان خیلی کوتاه درجه حرارتی راایجاد نمود که دمای آن از نقطه ذوب خیلی از فلزات بیشتر میباشد بنابراین قوس الکتریکی میتواند یک منبع حرارتی مناسب برای جوشکاری خیلی از فلزاتی باشد که در تکنولوژی مورد استفاده فراوانی دارند. دما در جوشکاری با قوس الکتریکی در حدود ۴۰۰۰ درجه سانتیگراد میباشد.
حسن جوشکاری برق به جوش اکسی استیلن این است که چون حرارت در محل جوشکاری تمرکز مییابد لذا توان کاری بیشتر و در نتیجه سرعت انجام کار بالا میرود، بدین خاطر است که اکثر شوفاژ کارانی که به جوشکاری برق تسلط دارند در ساختن کلکتورها و لوله کشی داخل موتور خانه شوفاژ و به طور کلی لوله کشی سیستمهای حرارت مرکزی از جوشکاری برق استفاده مینماید و چون با جوشکاری برق انجام کارهای تاسیسات خیلی سریع به اتمام میرسد و در حالی که انجام همین کارهای تاسیسات با جوش اکسی استیلن به کندی پیش میرود و شوفاژ کاران ماهر به هیچ وجه حاضر نمیشوند کارهای تاسیساتی را با جوش اکسی استیلن به آخر برسانند. جوشکاری برق در لوله کشی اکثر شاخههای تاسیسات من جمله تاسیسات حرارتی کاربرد دارد و یک فردی که در رشته تاسیسات میخواهد فعالیت نماید حتمی به جوشکاریهای لوله با قوس الکتریکی در همه حالات جوش تسلط کامل باید داشته باشد. قوس الکتریکی به علت عبور جریان برق بین الکترود و قطعه کار جوشکاری در صورتی که در یک مقدار فاصله (معمولا به اندازهی قطر مغز الکترود) از همدیگر داشته باشند ایجاد میگردد بدین منظور کافی است که ابتدا نوک الکترود را به قطعه کار زده و پس از ایجاد شدن قوس الکتریکی الکترود را به اندازه قطر مغز الکترود از قطعه کار بالا نگه دارید.
آشنایی با اصول مقدماتی الکتریسیته
برق عاملی است که برای روشن کردن لامپها به حرکت در آوردن موتورهای الکتریکی و به کار انداختن ترانسهای جوشکاری و بسیاری وسایل مفید دیگر به کار میرود. اگرچه در اغلب موارد استفاده از برق را میدانیم ولی هنوز کاملا به ماهیت اصلی آن پینبردهایم بهاین ترتیب توانستهایم بعضی از قوانین را که در نحوه عمل آن مؤثر است کشف و مورد استفاده قرار دهیم هر فردی که بااین قوانین و موارد استفاده از آنها آشنا باشد میتواند بدون اینکه از جزئیات تولید برق آگاهی داشته باشد با دستگاههای الکتریکی از جمله موتورهای جوشکاری کار کند. لذا از ذکر عوامل و شرایط تولید برق و ماهیت آن خودداری و تا آنجایی که در عمل جوشکاری با قوس الکتریکی مؤثر است به ذکر مختصری از قوانین الکتریسیته میپردازیم.
آشنایی با وسایل و انبرهای برق کاری ساده
در برق کاری ساده یک نفر برقکار معمولا از وسایل مشروحه زیر استفاده مینماید:
۱. فازمتر
فازمتر وسیلهای است برای تشخیص سیمهای فاز و نول که از قسمتهای زیر تشکیل شده است
- نوک فلزی فازمتر که به فاز اتصال پیدا میکند و معمولا از روکش عایق پلاستیکی پوشیده شده است.
- مقاومت داخلی فازمتر حدود چند کیلو اهم است که در موقع اتصال به فاز جریان خیلی کمی (حدود میکرو آمپر) از مدار فازمتر میگذرد.
- لامپ نئون فازمتر که با روشن شدن آن وجود فاز را مشخص میکند.
- فنر بالای لامپ نئون که می توان توسط پیچ انتهایی فازمتر آن را به بدن اتصال داد تا مدار بسته شده و لامپ روشن شود
- کلیه قسمتهای ذکر شده در ردیفهای ۲ الی ۴ در داخل یک عایق پلاستیک بنام دسته فازمتر جای میگیرد معمولا مقدار ولتاژ را که عایق آن میتواند تحمل کند روی آن مینویسند.
۲. انبردست
وسیلهای است که دارای دو دسته محور، انبره گیرنده و تیغههای برش میباشد و برای نگهداری اشیاء و قطع سیمهای مناسب با انبردست به کار میرود. در سیم کشی از انبردست با دستههای عایق باید استفاده کرد.
۳. سیم لخت کن
وسیلهای است که دارای دو دسته، محور، پیچ تنظیم و تیغه برش روکش سیم بوده و به شکل ساده و اتوماتیک موجود میباشد. از پیچ تنظیم سیم لخت کن ساده برای تنظیم سیم لخت کن جهت لخت کردن سیم با قطرهای مختلف استفاده میشود.
۴. سیم چین
وسیلهای است جهت بریدن سیم
- سیم چین دسته عایق با تیغه برش از پهلو
- سیم چین دسته عایق
۵. دم پهن
وسیلهای است جهت فرم دادن سیمها که دارای دو فک چهارگوش و پهن میباشد
- دم پهن با لبه بلند بدون تیغه برش
- دم پهن با تیغه برش
۶. دم باریک
وسیلهای است جهت فرم کاری و بریدن سیمها و نقاطی که جا تنگ است و انبردست قادر به انجام کار نیست از آن استفاده میشود.
۷. دم گرد
وسیلهای است جهت فرم دادن و سوالی کردن سیمها مورد استفاده دارد و دارای نوک دایرهای شکل میباشد.
۸. پیچ گوشتی
وسیلهای است جهت باز و بستن پیچها
پیچ گوشتی بر دو نوع است تخت و چهار سو پیچ گوشتی تخت با بازوی گرد.
آشنایی با دستگاه جوش، انواع و کاربرد آنها
دستگاههای جوشکاری عبارتند از ترانسفورماتور، رکتیفایر (یکسو کننده) و موتور ژنراتور که همگی در میان مردم عامه به نام موتور جوش معروف شده اند ولی باید دانست که وظیفه هر سه نوع دستگاه تقلیل ولتاژ برق و تأمین شدت جریان لازم برای تشکیل قوس الکتریکی میباشد. در حالی که رکتی فایرها و ژنراتورها جریان برق مستقیم عرضه میدارند یعنی یک نوع مبدل الکتریکی نیز میباشد.
در تمامی این دستگاهها جریان خروجی قابل تنظیم میباشد و بر حسب نوع کار میتوان مقدار آن را کم یا زیاد نمود باید توجه نمود که ولتاژ برق شهر ۲۲۰ ولت یا ۳۸۰ ولت میباشد و برای استفاده ازاین ولتاژهای برق شهر در جوشکاری کافی است در مدار برق شهر یکی از سه نوع دستگاه ذکر شده در بالا قرار داده شود تا به وسیله آنها شدت جریان (۲۵ تا۳۰۰ آمپر) افزایش یابد و چون آمپر با ولتاژ تناسب عکس دارد لذا ولتاژ کم (۱۵تا ۵۰) ولت میگردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.